Sistemele Veco (Ventilated Construction), producator GIP Fassade GmbH din Germania, ofera solutii de prindere pentru toate materialele de placare uzuale.

Sistemele prezentate sunt cele mai des intalnite , ele pot fi modificate sau adaptate (variante) functie de caracteristicile materialului de placare, de cerintele de arhitectura, de calculul static.

Alte sisteme sunt prezentate in prospect.

Corespondenta dintre materialele de placare ( placi metalice plane sau cutate, placaje tip bond, materiale compozit pe baza de hidroxid de aluminiu, placaje HPL, placaje din fibrociment, placi din piatra naturala sau sintetica, terracotta, ceramica, lemn, placi tencuite, materiale plastice) si sistemele de fixare aplicabile este redata tabelar mentionandu-se in text si felul prinderii, respectiv vizibila sau invizibila.

In cazuri speciale se pot realiza sisteme la tema, respectiv sisteme dedicate plecand de la caracteristicile si prescriptiile tehnice ale materialului de placare , de la stereotomii particulare sau / si de la particularitatilor amplasamentului fatadelor.

Avem in vedere aici ca exemple:

  • unele sistemele de tip orizontal, de ex. sisteme pentru lamele metalice orizontale Hoesch sau similare;
  • sisteme cu console din otel sau alte materiale pentru situatii particulare cand se cere un transfer energetic minimalizat;
  • cazul in care prinderea profilelor portante se face doar la nivel de plansee.

Prescriptiile furnizorului materialului de placare prevaleaza.

Sisteme verticale de fixare VECO-1010; VECO-1011
Sisteme orizontale de fixare VECO-G-1000

Sisteme cu prindere vizibila ( nituri, nituri de fatada, suruburi) pentru materiale de placare in placi subtiri (de regula metalice, plane, profilate, unele forme de casete) sau materiale mai groase in placi plane sau lambriuri fara a se depasi de regula 13 mm (functie de material).

In cazul placilor profilate directia profilarii este orizontala pentru sistemele verticale si verticala pentru sistemele orizontale. Similar in cazul lambriurilor.

Materialul de placare trebuie sa admita gaurirea. Se vor avea in vedere prescriptiile tehnice ale producatorului materialului de placare.

Materiale de placare

Metal
Bond
Compozit
HPL
Fibrociment
Lemn
Plastic
Tencuiala

Sistem de fixare VECO-1020

Sistem vertical cu prindere vizibila cu cleme de colt din otel inox pentru materiale in placi plane cu grosime in intervalul 8-13 mm. Clemele sunt negre dar pot fi vopsite electrostatic in alta culoare.

Materialul de placare trebuie sa aiba bune proprietati mecanice. Se vor avea in vedere prescriptiile tehnice ale producatorului materialului de placare.

Materiale de placare

Ceramica

Sistem de fixare VECO-1030

Sistem vertical cu prindere invizibila (cu adeziv specializat) pentru materiale de placare in placi plane.

Se vor avea in vedere prescriptiile tehnice ale producatorului materialului de placare si ale producatorului adezivului.

Materiale de placare

Metal
Bond
Compozit
HPL
Fibrociment
Ceramica
Lemn

Sistem de fixare VECO-1040

Sistem vertical cu prindere invizibila destinat in principal placilor din piatra rezistenta. Prinderea placilor se face stifturi pe cant.

Materialul de placare trebuie sa admita gaurirea pe cant si sa aiba proprietati mecanice foarte bune. Grosimea placilor din piatra ( naturala de regula ) este dependenta de proprietatile fizico-mecanice ale pietrei utilizate.

Materiale de placare

Compozit
Piatra
Lemn

Sistem de fixare VECO-1041-1042

Sisteme verticale cu prindere invizibila destinat in principal placilor din piatra cu grosime de 20-40 mm. Prinderea placilor se face cu cleme de cant (VECO-1041) sau cu profile continui de cant (VECO-1042). Sistemele pot fi aplicabile si altor materiale care sunt sub forma de placi profilate pe cant.

Materialul de placare trebuie sa admita frezarea pe cant si sa aiba proprietati mecanice suficiente. Grosimea placilor din piatra ( naturala de regula ) este dependenta de proprietatile fizico-mecanice ale pietrei utilizate.

Alegerea unuia din cele doua sisteme este functie de felul si grosimea placilor precum si functie de stereotomia placarii.

Materiale de placare

Compozit
Piatra
Lemn

Sistem vertical VECO-1050
Sisteme orizontale VECO-G-1010; VECO-G-1020

Sisteme cu prindere invizibila pentru casete sau profile prefabricate din tabla (de tip panel) cu dispunere orizontala in cazul sistemului vertical si dispunere verticala in cazul sistemului orizontal.

Sistemul VECO-G-1020 permite in mod particular pe langa prinderea de paneluri / tabla cutata si prinderea de placi din tabla dreptunghiulare sau trapezoidale.

Prinderea materialului de placare se face cu suruburi ascunse.

Se vor avea in vedere prescriptiile tehnice ale producatorului materialului de placare.

Materiale de placare

Metal Bond

Sistem de fixare VECO 2000

Sistem vertical cu prindere invizibila pentru materiale in placi plane, de regula cu grosime de 10-40 mm. Prinderea materialului de placare se face prin intermediul unor agrafe dorsale
Fixarea agrafelor de materialul de placare se face cu organe de asamblare speciale (ancore dorsale, suruburi specializate), unele presupunand tehnologii specifice de gaurire.

Materialul de placare trebuie sa admita gaurirea.

Se vor avea in vedere prescriptiile tehnice ale producatorului materialului de placare si tehnologia de gaurire aplicabila.

Materiale de placare

Compozit
HPL
Fibrociment
Piatra
Ceramica
Lemn
Plastic

Sisteme verticale VECO-2020; VECO-2030
Sistem orizontal VECO-G-2000

Sisteme cu prindere invizibila destinate placilor de dimensiuni mici din ceramica / terracotta. Prinderea placilor se face prin agatare, dupa caz cu profile verticale sau orizontale dedicate.

Acestea pot apartine furnizorului materialului de placare.

Alegerea sistemului este functie de felul placilor , respectiv de forma acestora

Materiale de placare

Ceramica Teracotta

Sistem de fixare VECO 3010-3020

Sisteme verticale cu prindere invizibila pentru casete , cu bolturi sau carlige (agatatori) cu pozitie ajustabila. Profilul portant se prinde de perete cu console de tip U.

Materialul de placare trebuie sa admita prelucrarile mecanice uzuale (indoire, gaurire, frezare, etc.).

Modalitatea de realizare a casetelor poate fi cea din prezentare sau poate fi diferita. Se vor avea in vedere prescriptiile tehnice ale producatorului materialului de placare.

Materiale de placare

Metal Bond

Sistem de fixare VECO 3030

Sistem vertical pentru casete cu prindere invizibila , prinderea casetelor se face cu profile orizontale specializate. Profilul portant , de tip omega, se prinde de perete cu console de tip U.

Materialul de placare trebuie sa admita prelucrarile mecanice uzuale (indoire, gaurire, frezare, etc.).

Modalitatea de realizare a casetelor poate fi cea din prezentare sau poate fi diferita.

Se vor avea in vedere prescriptiile tehnice ale producatorului materialului de placare.

Materiale de placare

Metal Bond

Sisteme verticale VECO-4010; 4020; 4030; 4040
Sistem orizontal VECO-4011

Sisteme cu prindere invizibila destinate placilor din terracotta (sau similar ceramica din argile arse). Prinderea placilor se face cu cleme de cant dedicate sau cu profile dedicate care permit agatarea placilor. Aceste repere pot apartine furnizorului materialului de placare.

Alegerea sistemului este functie de felul placilor (de ex. dupa denumire ALPHATON, TONALITY, TERRART, KeraTwin, etc.).

Sistemele includ si alte repere specializate (profile de rost, profile de prindere, etc.), conform prescriptiilor tehnice ale producatorului placilor.

Materiale de placare

Teracotta

Sisteme verticale VECO-1060; VECO-1070
Sistem orizontal VECO-G-1030

Sisteme cu prindere invizibila pentru materiale de placare metalice ( ex. zinc, cupru ), table subtiri care au nevoie de un alt material suport, de regula de natura lemnoasa. Tabla este preformatata fie sub forma de paneluri, fie sub forma de dreptunghiuri sau romburi.

Sistemele se diferentiaza dupa tipul lor, vertical sau orizontal, precum si dupa felul consolelor folosite.

In cazuri restranse sistemele pot fi folosite si pentru alte materiale de placare, de ex. fibrociment, ardezie.

Prinderea materialului de placare se face cu clipsuri sau suruburi ascunse.

Se vor avea in vedere prescriptiile tehnice ale producatorului materialului de placare.

Materiale de placare

Metal Bond

Prezentare video Veco

Site-ul producatorului:

Prospect Veco